Tapahtumamuistio

TUTUSTUMINEN PORKKALAN MIEHITYSAJAN NÄHTÄVYYKSIIN 07.06.2016.

Tiistaiaamu oli aurinkoinen, kun kerhomme retkue aloitti kesämatkansa 07.30 aikoihin Forum Marinumin pihalta. Bussin puikoissa oli tuo tuttu ja turvallinen Kari Laine. Väkeä oli jo reilusti ja matkan varrelta tulisi lisää. Niinpä bussi tulisi olemaan lähes täysi. Kivihovissa oli sovittu pieni jaloittelutauko ja rattoisan matkan jälkeen olimmekin Kirkkonummella upean Majvikin jugendlinnan pihalla. Oppaamme Berndt Gottberg oli meitä vastassa ja hän opasti meitä koko matkan ajan. Hänen tietämyksensä oli vallan erinomaista, jonka voimme todeta päivän edetessä. Koko matkan ajan eri kohteissa ja ajonkin aikana saatiin kuulla tarinoita olosuhteista ja elämästä vuokra-alueella. Majvik olikin hieno rakennus torneineen ja polveilevine huoneineen. Ansaittua huomiota herätti, että linnan rakennuttaja oli teettänyt sen kesähuvilaksi. Meille tarjoiltiin täällä mukava aamukahvi, joka varmasti aukaisi silmät päivän tapahtumille. Saatiin myös kunnolla kierrellä ja tutustua taloon.

Matka jatkui ja piakkoin oli melko kapeita ja mutkaisia teitäkin, mutta kuljettajallamme ei ollut mitään vaikeuksia. Poikkesimme tutustumaan Kolsarbyn venäläiselle hautausmaalle. Paikka oli aivan siisti, jossa hautakivet olivat nätisti rivissä ja toisen pään keskustassa komea muistopylväs. Paikka oli ollut neuvostojoukkojen poistuttua melkoisen kurjassa kunnossa ja neuvostoliittolaiset vaativat sen siistimistä, mikä sitten toteutettiinkin suomalaisten toimesta. Seuraavaksi poikettiin tieltä lähes polulle, jossa saatiin ”ihailla” ruosteista riemukaarta bussista poistumatta. Oppaamme mukaan sen sähköhitsausjälki ei kestä lähempää tarkastelua!

Mielenkiintoinen paikka löytyi Inkoosta. Degerbyn pieni Igor-museo, jossa oli näytillä melkoinen määrä erilaista Porkkalan miehitysajan esineistöä, sekä kuvia ja lehtileikkeitä. Kruununa kaikelle oli oppaamme syväluotaava katsaus taustoihin. Mieleen jäi ainakin silloisen ajankohdan aikainen entisöity venäläinen moottoripyörä sivuvaunuineen, johon oli asetettu sotilaspukuiset nuket kyytiin. Viereisessä rakennuksessa oli nuori paikallinen tyttö kertomassa miten hänen vanhempansa olivat kokeneet aikoinaan evakkoon lähtemisen ja vieläkin yllättävämmän palautuksen! Jotkut kerholaiset muistelivat matkanneensa 1950-luvun alussa, kun junan ikkunat peitettiin. Seikkailu jatkui ja välillä oli kapeita ja mutkaisia teitä, joten hurjastelusta ei voi syyttää. Pysähdyttiin hetkeksi bunkkerin kohdalle, jota ei ollut tuhottu venäläisten toimesta aivan totaalisesti. On epäilty täällä olleen saksalaisia sotavankeja myös töissä, koska jotkut rakennelmat olivat niin hyvin tehtyjä.

Johan sitten saavuttiin Rantasipi Siuntion Kylpylään, jossa nautimme maittavan aterian. Kylläinen retkue oli sitten taas liikenteessä ja ajeltiin kapeita teitä Sjundbyn linnalle, Siuntiossa sekin. Linnassa kierreltiin osassa huoneista ihastellen kalusteita ja muita tavaroita. Linnan toinen pää oli yksityisasunto ja siitä syystä paikka onkin Suomen vanhin yhä käytössä oleva yksityisasunto. Täälläkin oppaamme kertoili mielenkiintoisia tarinoita menneiltä vuosisadoilta ja miehitysajalta. Linnan miljöö on todella viehättävä, vaikkakin rinteessä oleva omenapuutarha on päässyt villiintymään.

Seuraavaksi tultiin Kehla Stallcafe-nimiseen vanhassa hevostallissa sijaitsevaan kahvilaan, missä nautittiin kahvit tykötarpeineen. Tilassa oli emännän kertoman mukaan ollut aikoinaan 16 hevosta.

Kotimatka alkoi klo 17.00. Oppaamme saatettiin Kirkkonummelle ja hyvästeltiin suurten kiitosten kera. Oli ollut kiinnostava matka ja ilma koleahkosta lämpötilasta huolimatta kuitenkin aurinkoinen, joten hyvillä mielin ajateltiin muistorikasta päivää, kun Turussa sitten erottiin kukin omalle taholleen.

Kirjoitti: Oso

Ensimmäisessä kuvassa ryhmämme Majvikin portailla kuuntelemassa oppaamme Berndt Gottbergin selvitystä paikan historiasta. Toisessa kuvassa ryhmä Kolsarbyn miehitysajan hautausmaalla. Kolmannessa kuvassa ryhmä on Kehla Stallcafen edustalla. (Kuvat J.Hakala)

W46-KERHON BUSSIRETKI LUONTOKESKUS HALTIAAN ESPOON NUUKSIOSSA, SEKÄ GALLEN-KALLELA-MUSEOON TARVASPÄÄHÄN 04.06.2015.

Aamuvarhaisella jo klo 07.30 bussimme starttasi Forum Marinumin pihalta auringon antaessa lämpöisiä säteitään saaden kaikki retkeläiset vakuuttumaan, että päivästä on tuleva hieno. Tosin kaikki olivat ottaneet huomioon pukeutumisessaan tämän vuoden alkukesän koleuden ja vaatteita oli kaikilla riittävästi. Ei havaittu kellään shortseja tai hihattomia paitoja. Kerhomme hovikuljettaja Kari Laine oli puikoissa ja kun muutamia matkalaisia oli saatu vielä matkan varrelta kyytiin, niin suunta Helsingin moottoritiellä oli vakaasti kohti Espoota ja iloinen puheensorina täytti matkustamon. Jorma ja Seppo toivottelivat tervetulleiksi kaikki porukkamme 30 jäsentä ja kertoilivat päivän ohjelmasta. Kivihovissa poikettiin kahvilla ja sieltä sitten Nuuksion Haltiaan, jossa väki jaettiin kahtia ja oppaiden opastuksella lähdettiin kierrokselle. Saatiin kuulla tietoutta paikasta ja meidät vietiin epäsymmetrisen rakennuksen yhteen nurkkaan, mistä kiivettiin näkötorniin, josta avautui komea näköala paikan katon yli. Alhaalla kimmelsi järvi ja taivaanrannassa siintelivät kansallispuiston metsät vaaroineen. Luontokeskusrakennuksen arkkitehtuuri on erikoinen, sillä kaikki on tehty puusta ja ekologisesti ohjattua tekniikkaa käytetään runsaasti. Pääsimme jopa tutustumaan laitehuoneeseen, missä oli aistittavissa modernin tekniikan voittokulkua. Katolla oli runsaasti aurinkokeräimiä, joilla saadaan lämpöenergiaa talteen. Aurinkopaneleja ei vielä ollut, mutta niille oli kyllä valmius. Mukavasti pisti silmään katolla kasvava matala kerros maksaruohoa.

Sisällä näyttelytiloissa oli upea 18m leveä vaihtuva panoraamakuva projisoituna seinälle. Vaikuttava näky! Näyttelytiloissa oli paljon katseltavaa, joka varmasti sopii koko perheellekin. Karhukin lepäsi luolassaan. Ruokailu oli järjestetty ravintola Haltiaan, jossa oli yllätykseksemme melkoinen kansanpaljous. Jonot olivat pitkiä ja koko ajan väkeä tuli ja meni. Ruoka kyllä kelpasi, vaikka ensin oli lihapullalaari aivan tyhjä, mutta tulihan niitä lisää ja olivatkin vallan erinomaisia.

Seuraava kohteemme oli Suomen kansallistaiteilijaksi luonnehditun Akseli Gallen-Kallelan museo Tarvaspää, myös Espoossa. Museohan on linnamainen torneineen ja erikoisine arkkitehtuureineen. Olimme taas jaettuna kahteen porukkaan ja oppaamme kertoilivat tietoja paikasta ja sen edesmenneestä taiteilijasta. Saatiin nähdä mestarin ateljee ja näyttelytiloissa hänen hienoja teoksiaan. Kapeita portaita saattoi kiivetä torniin, mutta sieltä ei päässyt turvallisuussyistä katolle. Paluumatka saattoi alkaa. Museoon johtava tie oli kapea ja mutkikas, mutta taitavasti kuljettajamme hoiteli suuren kulkupelinsä väljemmille vesille. Matkalla poikettiin taas Kivihovissa jaloittelemassa, jossa allekirjoittanut kokeili pelikonetta ja laariin tömähti 30,00€ kolikkoina. Hyvä, että eivät taskut ratkenneet paluumatkalla.
Turussa oltiinkin hyvissä ajoin ja tyytyväisinä matkan jälkeen.

Kirjoitti: Oso

Porukkamme odottamassa opastusta Haltian museorakennuksen ulkopuolella.(Kuva P.Mauriala)

Opas ja kerhon sihteeri taustallaan Gallen-Kallela-museon ateljeerakennus.(Kuva R.Hakala)


W46 KERHON VIERAILU KAMERAMUSEOON 18.02.2015.

Turkulaisesta sanomalehdestä saadun vinkin johdosta W46 Kerho järjesti tutustumiskäynnin Maariankadun ja
Brahenkadun kulmauksessa sijaitsevaan JAS-kamerakauppaan,jonka yhteydessä toimii kameramuseo.
Vierailu olikin hieno yllätys, sillä kamerakaupan yhteydessä oli sujuvasti esillä melkoinen määrä
vanhoja kameroita ja kaikkea valokuvaukseen liittyvää.
Asiantuntevat oppaamme Juha Saviluoto ja Erkki Virkelä kertoivat vuolain sanoin mielenkiintoisia
yksityiskohtia esineistöstä.
Kultainen Nikon, joita on valmistettu vain 300 kpl ja niitä ei ole myyty, vaan annettu ansioituneille
henkilöille ja eräs saajista on Ruotsin kuningas.
Kamerakauppa on myös merkittävä vintage-kauppa (Menneiden vuosikymmenien kameratarvikkeiden myymälä.)
Ja yllättävää kyllä vanhojen kameramallien ja ym. rekvisiitan kysyntä on viime vuosina kasvanut.
Museon myymälässä olevat tilat ovat tarkoitetut asiakkaiden rauhalliseen tutustumiseen ja kahviakin on
tarjolla, jos tulee kiireettömään tutustumiseen perähuoneessa olevaan suureen valokuvausaiheiseen
kirjastoon.
Jos vanhan kameran käyttöohjekirja on hukassa, niin ohjekirjan saattaa löytää täältä.
Vierailuryhmämme olikin erittäin tyytyväinen tähän tutustumiseen hienoon turkulaiseen kamerakauppaan ja
museoon.

Kirjoitti Oso
Kuvat Jorma H.


Kirjasto vas. Seppo, Erkki, Oso ja Juha

Kullattu Nikon kamera.

W46 KERHO RY:N 10-VUOTISJUHLA 05.11.2014 MANILLAN KÖYSISALISSA.

Juhlaa vietettiin jäsenistölle tutussa paikassa Manillan Köysisalissa. Väkeä solui tasaiseen tahtiin juhlapaikalle siten, että alkamisajankohtana klo 14.00 sali oli tupaten täynnä. Kuohuviinilasit kädessä siirryttiin pöytiin ja puheenjohtaja Seppo Leino piti tervetuliaspuheen, jonka jälkeen kohotimme maljan juhlan kunniaksi.
Seuraavaksi Harri ”Oso” Siivonen esitti sanoittamansa ”Kerhon laulun” ja ohjelma jatkui kerhon alkuvuosien puheenjohtajan Erkki ”Eki” Haapaniemen katsauksella kerhon perustamiseen ja alkuvuosien toimintaan. Onnittelutervehdysten jälkeen nautimme kaakkukahvit ja samalla voitiin tutustua juhlatilan seinälle ripustettuun valokuvanäyttelyyn tapahtumista vuosien varrelta.
Musiikkia esittivät Oson lisäksi Risto ”Roope” Eronen, sekä Tapio Salonen ja Maritta Flykt lausui runoja. Kerhon toiminnasta on laadittu myöskin historiikki, joka oli saatavilla paperiversiona juhlassa ja löytyy myös kerhon kotisivuilta.
Juhla oli varsin onnistunut ja tästä on hyvä jatkaa seuraavalle 10-vuotiskaudelle.
Kiitokset siis kaikille, jotka muistivat tasavuosia täyttävää kerhoa eri tavoin ja kiitos myös kaikille juhlavieraille!


Juhlayleisöä oli tuvan täydeltä.Edessä vas.Risto Eronen ja Kari Tikka.
(Kuva:J.Naski)

Muutama kuva tervehdyksistä.

TSL:n Turun Opintojärjestö edustajinaan Merja Loukonen ja Eira Pessi.
(Kuva:J.Hakala)

Forum Marinumin edustajana toimitusjohtaja Jaakko Tikka.
(Kuva:J.Hakala)

Martin seurakunnasta pastori Lasse Mustonen.
(Kuva:J.Hakala)

Metalli 49:stä toimitsija Raimo Kytömaa ja puheenjohtaja Antero Palomäki.
Kuvassa lisäksi vasemmassa reunassa W46 Kerho ry:stä puheenjohtaja Seppo Leino ja oikeassa reunassa kerhon hallituksen jäsen Kaj Engblom.
(Kuva:J.Hakala)


W46-KERHON VIERAILU VARSINAIS-SUOMEN PELASTUSLAITOKSELLA JA SEN MUSEOSSA.

Keskiviikkona 01.10.2014 klo 12.30 olivat kaikki vierailuun osallistuvat kerholaiset Turun paloaseman pihalla innokkaina odottamassa mitä tuleman pitää.
Aluksi meidät ohjattiin laitoksen auditorioon, jossa paloesimies Ossi Järvinen esitteli pelastus- laitoksen toimintaa ja saimme nähdä kiinnostavan videon.
Sieltä siirryttiin viereisiin paloautotalleihin, joissa meille esiteltiin nykyaikaisen paloauton lukemattomia pelastus- ja palosammutusvälineitä. Niitä olikin melkoinen määrä. Vaikka rakennus paloautotalleineen on jo vuonna 1916 rakennettu ja nykyään suojeltu, se oppaamme mukaan toimii yhä kohtuullisesti.
Alkuaan nykyisten autotallien yhteydessä ovat olleet hevostallit johtuen palokaluston kuljetuksesta hevosilla. Niin se maailma muuttuu. Tässä vaiheessa kiitettiin ja sanottiin hyvästit oppaallemme, joka vaihtui toiseen. Nyt oli vuorossa palopäällikkö evp. Pentti Turjas, joka luotsasi meidät alas kellariin museotiloihin.
Siellä oli melkoinen määrä kiinnostavia esineitä ja laitteita mm.1920-luvun Fiat-merkkinen palo auto, hevosvetoiset sairasvaunut ja kahden hevosen vedettävä höyrykäyttöinen palopumppu. Kiinnostavia olivat vanhat sukellus- ja savusukelluspuvut. Palohälytyslaitteita oli monenmoisia entisiltä ajoilta.
Esineistöä oli erittäin runsaasti ja ne oli tyylikkäästi pantu esille. Hienona höysteenä tälle laajalle esineistölle oli oppaamme asiantuntevat esittelyt ja monet taustatiedot tarinoineen.
Kun saimme kierroksen päätökseen, voimme poistua hyvillä mielin ja tunsimme saaneemme erinomaisen ja antoisan tietoiskun Palo- ja pelastustoiminnasta ja sen historiasta.

Kirjoitti Oso.

KERHON KEVÄTRETKI RAUMAN MERIMUSEOON JA VUOJOEN KARTANOON EURAJOELLE 27.05.2014.


Kerhon väki oli lämpimästi pukeutuneena sateenvarjoilla varustautuneina Forum Marinumin pihalla, kun hovikuljettajamme Kari Laine bussin ohjaimissa pyyhälsi paikalle. Sää oli totaalisesti muuttunut viime päivien helteistä. Sen ei kuitenkaan annettu häiritä, vaan liikkeellelähdön jälkeen iloinen puheensorina täytti auton. Suunta oli kohti Raumaa. Matkalla vielä paikoin tuli lisää väkeä ja meitä oli lopuksi 31 henkeä.

Kohteemme oli Rauman Merimuseo, jossa juotiin heti alkuun pullakahvit ja siinä yhteydessä Rauman laivanrakennuksen perinneyhdistyksen puheenjohtaja Markku Palonen kertoi heidän toiminnastaan. Lopuksi amanuenssi Mikko Aho luotsasi kerholaiset itse museoon kertoen runsaasti paikan monesta mielenkiintoisesta esineestä. Vaikuttavia olivat mm. suurikokoinen Osmo-aluksen pienoismalli. Monet vanhat navigointivälineet saivat osansa huomiosta. Katossa roikkui jättimäinen kaskelotin leukaluu. Vitriineissä oli myös uudempien Raumalla rakennettujen laivojen pienoismalleja. Niiden epäiltiin sisältävän aurajokisuussa valmistettuja pääkoneita. Kiinnostusta herätti melkoisesti merimiesten päiväntasaajan ylityksen kastejuhlallisuudet, kun seinällä pyöri video tällaisesta tilaisuudesta. Ansaitun huomion sai eräs postikortti niistä kymmenistä, jotka aikoinaan ”pelastettiin” jo 1977 lopetetun raumalaisen merimieskapakan Kalevan seinästä. Kortti oli lähetetty kapakkaan Hawaijin Honolulusta ja siinä luki suurin piirtein näin: ”Tulen 6.11. klo 19.30. Varatkaa tuoppi kylmää olutta silloin”. Allekirjoitus Jussi. Saatiin myös tutustua vanhoihin sukelluspukuihin, joiden kengät painoivat 8 kg kappale. Hieno museo täynnä kiintoisaa esineistöä!

Tässä vaiheessa vatsat osoittivat jo kurnimisen merkkejä ja sopivasti suunnattiinkin Eurajoelle Vuojoen kartanoon, missä saimme nauttia herkullisen lounaan. Komea olikin tämä empiretyylinen Engelin suunnittelema 1836 valmistunut päärakennus. Väki jaettiin kahteen ryhmään ja se, missä allekirjoittanut oli, lähti ulos luontoon. Hienoinen sade oli alkanut. Oppaanamme oli upeaan entisaikojen virkapukuun pukeutunut herrasmies ”kirjanpitäjä Nordell”, joka kaikissa käänteissä kertoili paikan historiasta ja sattumuksista. Toisen ryhmän opas oli samaan henkeen pukeutunut ”mamselli Ulla”. Saimme siis jälleen erinomaisen opastuksen. Aluksi kuljettiin kuusikujaa, jota reunustivat jättimäiset tyvestään noin metrin paksuiset kuuset. Sieltä päädyimme Orangeriaan eli kartanon entisöityyn kasvihuonerakennukseen, jossa sijaitsi tunnelmallinen saunaosasto eksoottisine viherhuoneineen. Hieno paikka järjestää vaikka juhlia. Tultiinpa sitten taas päärakennukseen, jossa meidät tutustutettiin valtaisaan ullakkoon ja siellä sijaitsevaan kellokoneistoon, joka toimi painovoimalla viikon. Ullakolla olevat valtavat, risteilevät, muuratut savuhormit olivat myös vaikuttava näky. Lopuksi saimme tuhdin suullisen informaatiopakkauksen oppaaltamme vielä kartanon juhlasalissa.

Sitten olikin jo kotiinlähdön aika. Matka kuluikin yhä rattoisasti ainakin päätellen siitä keskeutymättömästä puheensorinasta. Forum Marinumin pihalla oltiin jo klo 17.00. Kiitokset kuuluvatkin sihteerillemme Jormalle kaikista matkan toteutuksen järjestelyistä!

Kirjoitti Oso.

Mikko aloittamassa opastuksen.(Kuva JH)Osa porukastamme kartanon edustalla.(Kuva JH)
W46-kerhon tutustumiskäynti ”Ett hem”- museoon Turun Piispankadulla 05.03.2014 klo 13.00.

Kaikki ilmoittautuneet 12 henkeä olivat hienosti paikalla.
Alkajaisiksi saatiin muovisuojat kenkien päälle vedettäviksi, mikä onkin varmasti hyvä mattojen ja lattioiden säästämiseksi.
Oppaanamme oli nätti neitonen, joka hämmästytti meidät asiantuntemuksellaan kaikissa käänteissä.
Paikkahan oli turkulaisen Jacobsonin säätyläispariskunnan koti esineistöineen, jonka he olivat aikoinaan testamentanneet Åbo Akademille museoksi.
Alun perin heidän 2-kerroksinen talonsa oli sijainnut Hämeenkadulla nykyisen Olavinkrouvin paikalla, mutta huonokuntoisena se purettiin 1955.
Museo on täynnä erilaista esineistöä menneiltä ajoilta.
Merkittäviä olivat mm.upeat kultakauden suomalaisten taiteilijoiden maalaukset: Edelfelt, Gallen-Kallela, Munsterhjelm, Westerholm, ym.
Henkeä haukkoen väki ihaili kauniita huonekaluja, ryijyjä, astiastoja, sekä pikku esineitä.
Huippuna kaikelle monet tarinat ja yksityiskohdat, joita oppaamme kertoili.
Kun tunnin kestänyt kierros päättyi, saattoi nähdä tyytyväisiä ilmeitä ja kuulla ihmettelyä, että miksi meitä oli vain 12!
Hieno tilaisuus!

Kirjoitti Oso.

Moottorien kokoontuminen Turun päivänä 15.09.2013 Forum Marinumin piha-alueella

Tapahtuma toteutettiin viime vuotisen mallin mukaan Forum Marinumin, Turun Seudun Mobilistien ja W46 Kerho ry:n toimesta.
Tänä vuonna olivat myös Neukkumasinistit mukana.

W46 Kerholla oli oma nurkkaus pihalla, johon Haapaniemen Eki oli tuonut pienen rautapyörillä varustetun maamoottorin, joka kävi koko ajan eli 6 tuntia.
Pöydällä oli erilaisia veneenteossa käytettyjä puristimia, höyliä yms. Myös pylpyröitä oli mukana.
Oppaina tässä pisteessä toimivat Eki ja Seppo Silvius.

Forum Marinumin kahvilatilaan ripustettiin aamutuimaan 34 valokuvaa Wärtsilän Turun tehtaalta sekä laitettiin kuvakehykseen pyörimään valokuvakimara myös Wärtsilän tiloista nimeltään: Henkilöitä työnsä ääressä.

Nämä valokuvat ovat alun perin olleet näytteillä vuonna 2011 Manillan Köysisalissa olleessa näyttelyssä ja sen jälkeen ne on luovutettu Forum Marinumille.

Tässä valokuvanäyttelyssä ja Konepajalla-näyttelyssä toimivat oppaina päivän aikana W46 Kerho ry:stä Seppo Leino, Risto Eronen ja Jorma Hakala.

Mobilistit toivat tapahtumaan vanhoja hienosti kunnostettuja autoja, sekä maamoottoreita, joista useimmat myös kävivät päivän aikana.

Neukkumasinistit toivat myös kunnostamiaan itäautoja ihailtaviksi.

Forum Marinumilla oli näytteillä mm. Vetäjä V sekä vierailijana miinantorjunta-alus Katanpää.

Katsojia riitti päivän aikana sisällä ja ulkona johon säällä varmaan oli suuri merkitys, sillä aamulla näytti tulevan pilvinen päivä, mutta sää koheni päivän aikana.

Jorma H.

Alla kuvassa: Esilläolleet työkalut.

Kuva Jorma H.

Valokuvia kahvion seinällä.

Kuva Jorma H.

W46-Kerhon kesämatka Tampereelle 12.6.2013

Kerhon kevätkauden päättävälle bussiretkelle oli osallisena n. 30-päinen joukko reippaita kerholaisia. Tosin mukana oli myös Anna Mikola Forum Marinumista, joka oli kiitettävästi ollut Jorman ohella tekemässä tähän matkaan tarvittuja järjestelyjä.

Unihiekat oli juuri karisteltu silmistä kun aamuvarhaisella suunnattiin keula kohti Tamperetta. Ilma oli koleanpuoleinen aluksi ja alkumatkalla kohdalle osui reteä sadekuuro. Se ei kuitenkaan haitannut tunnelmaa.

Urjalassa kuljettajamme kaarsi Pentinkulman taukopaikalle ja uneliaimpienkin silmät vihdoin avautuivat siellä nautitun munkkikahvin myötä.

Tampereelle päästyämme sukkuloi kuljettajamme taitavasti ahtailla kujilla ja parkkeerasi bussin puiston reunaan, josta joukolla reippailtiin Werstasmuseoon. Opastettu kierros tarjosi mielenkiintoista tietoa ja materiaalia Finlaysonin vanhasta tehtaasta. Saatiinpa vielä ihastella vanhaa valtaisaa höyrykonetta, joka aikoinaan antoi käyttövoiman tehtaassa olleille tuhansille kutomakoneille. Meitä entisiä wärtsiläläisiä tietysti ihastutti jättimäisen höyrykoneen valmistuspaikka: Sulzerin tehdas Sveitsin Winterthurissa. Olimmehan mekin aikoinaan aurajokisuussa valmistettu Sulzerin muhkeita lisenssidieselmoottoreita! Merkittävän kokoinen oli valtapyörän halkaisija: 8,1 metriä!

Toisena kohteenamme oli Auto-ja tiemuseo Mobilia Kangasalalla. Siellä oli järjestetty heti alkajaisiksi ateria museon ravintolassa. Kyllä jo maistuikin! Nyt oli mukava täysinäisellä vatsalla tutustua eri aikakausien polkupyöriin, mopoihin, moottoripyöriin, poliisiautoihin ja vieläpä tiehöyliin! Meille esiteltiin kirjasto, arkisto, varastoja pullollaan esineistöä ja sokerina pohjalla galleria, jossa oli pitkänä rivinä ralliautoja ja upeita menneitten aikojen loistoautoja esim. presidenttiemme käytössä olleita.

Kun vihdoin saatoimme alkaa kotimatkan, oli matkamme ratoksi järjestetty hieman olutta ja lonkeroa, joka sitten kruunasi kotiinpaluun. Matkamme oli onnistunut ja lopuksi hyvällä mielellä saatoimme toivottaa toisillemme: Hyvää kesää!

Kirjoitti Oso

Höyrykoneen ”valtapyörä” Werstasmuseossa. Oppaamme etualalla ja Seppo taaempana.(Kuva JH.)

Oso ottaa ”tyypit” Harrikasta Mobiliassa. Matti ja Seppo antavat henkistä tukea. ( Kuva JH.)

Kerhon Keilausnoviiseille tutustumistarjous 24.4.2013

W46-kerhon keilaporukka järjesti asiaan vihkiytymättömille tilaisuuden päästä Raision Keilauskeskukseen kokeilemaan taitojaan lajissa. Allekirjoittanut ei ollut koskaan osallistunut moiseen peliin, joten kyllä se hieman jännittikin.

Samaan aikaan oli saman rakennuksen alakerran sammutinliikkeessä sammuttimien tarkastuskampanja kerhon jäsenille, joten osallistuminen keilailuun siinä samalla kävi melko kätevästi.

Uusia tulokkaita oli kymmenkunta ja jo tottuneilta pelaajilta Erkki Haapaniemen johdolla saatiin hyviä neuvoja ja vinkkejä, joita ei kyllä sitten tosipaikan tullen tahtonut enää muistaa. Kovin oli kirjavaa omalta osaltani. Välillä 2 kaatoa perä jälkeen ja sitten taas 2 ränniä! Loppua kohti tulokset hieman paranivat, mutta epätasaisuus jatkui! Jokainen sai halutessaan pelin päätyttyä mukaansa printin, mistä näki oman ratansa tulokset.

Oikein mukavalta tämä keilailu tuntui, joten ei ihme, että kerhomme riveissä on paljon innokkaita harrastajia. Lopussa rasitus alkoi tuntua käsivarressa. Parin tunnin rupeama tuntui aivan sopivalta. Pidän melko todennäköisenä osallistumistani jatkossa silloin tällöin.

Kirjoitti: Oso

Kerhon porukkaa tutustumassa keilauksen saloihin Ekin opastamana.(Kuva JH.)

Tutustuminen Ruissalon vanhaan telakka-alueeseen 17.4.2013

Forum Marinum oli järjestänyt asiasta kiinnostuneille mahdollisuuden tutustua Ruissalon vanhaan perinteikkääseen telakka-alueeseen. Paikallahan sijaitsi aikoinaan merkittävä Turun Veneveistämö. Viime vuosina alue on kuulunut Turun kaupungille ja sitä on käytetty yksityisveneiden talvisäilytyspaikkana. Nyt ovatkin ohjat siirtymässä Forum Marinumille ja sinne aiotaankin varastoida historiallisia veneitä ym. esineistöä, jotka veisivät aurajokisuulla ison osan näyttelytiloista.

Olikin oikein nätti kevätpäivä, kun väkeä kokoontui alueen portille. W46-kerhon väkeä oli runsaasti mukana. Oppaina olivat Forum Marinumista projektipäällikkö Pekka Paasio ja amanuenssi Jarmo Saarinen. Alueen historiasta saatiin kattava läpivalaisu ja kiinnostuksella tutkittiin laiturialueet sekä vanha pajarakennus antiikkisine työkaluineen, että itse veneenrakennushalli. Paikat olivat ikäänsä nähden melko hyväkuntoisia, mutta kuivaa puuta olevat rakenteet ovat ilmeisen palonarkoja, joten paikalla tietysti noudatetaan kaikissa olosuhteissa ankaraa tulentekokieltoa. Kaikissa käymissämme tiloissa oli aistittavissa mennyttä aikaa ja monenlaista aikojen saatossa tarvittua rekvisiittaa. Useimmat tänään täällä olevista vierailijoista eivät olleet koskaan käyneet alueella. Oman mielenkiintonsa antoi veneiden nostopaikan rantamaahan upotettu jykevä puupalkisto, joita pitkin isot ja painavat puiset venepukit kuormineen on vedetty veteen ja takaisin ilmeisen vaivattomasti ja onnistuneesti! Lähdettäessä vierailijoille lahjoitettiin upeilla Turku-aiheisilla kuvilla täytetty kirja.

Oli ollut mukava tutustuminen paikkaan, jonka olemassaoloon liittyy paljon turkulaisen historian lehtien havinaa.

Kirjoitti: Oso

Porukka tutustumassa veneveistämön verstaaseen ulkoapäin.(Kuva JH)

Vierailu Houtskarin Saaristolaismuseossa ja Korppoon Skärimuseossa 13.04.2013

(Teksti JH.)

Vierailu toteutettiin yhteistyössä Forum Marinumin, Turun Seudun Mobilistit ry:n sekä W46 Kerho ry:n kesken ja osallistujia oli viitisenkymmentä henkeä.

Bussilla, jonka nimi muuten oli Aurora, lähdettiin Forum Marinumin pihalta, jonne pääosa osallistujista kokoontui tihkuiseen aamuun. Muutama osallistuja tuli vielä kyytiin matkan varrelta, jonka jälkeen suuntasimme kohti Paraisten saaristoa.

Jo ensimmäisellä lautalla näytti pahalta, koska isohkon bussimme etupää otti kiinni lauttaan johtuen alhaisesta merivedestä. Asia ratkaistiin kuitenkin nopeasti siirtämällä lautta toiselle rampille. joka oli suoremmassa ja matka jatkui.

Matkan aikana Jaakko Tikka ja Mikko Meronen Forum Marinumista, sekä matkanjohtajamme Erkki Haapaniemi W46 Kerhosta kertoivat entisajan elämästä saaristossa.

Kahvit joimme uuden maantielautta Stellan kahviossa ja sitten taas jatkoimme matkaa kohti Houtskaria.

Perillä meitä odottivat Houtskarin Saaristomuseon edustajat mm. Bengt Backman ja Carl-Gustaf Öhman ja puolet porukasta siirtyi heidän johdollaan museokierrokselle rantaan ja toinen puoli hieman aikaistetulle lohikeitolle läheiseen ravintolaan. Rooleja vaihdettiin sitten lounaan jälkeen, jolloin kaikki pääsivät tutustumaan museoalueeseen.

Museosta löytyi kymmeniä venemoottoreita, joista osa myös käyttökuntoisia sekä veneitä ja niiden valmistuksessa käytettyjä työkaluja. Rakennukset olivat myös melko uusia ja isännät kertoivat, että EU-tuilla oli katettu suurin osa kuluista. Museo sisälsi myös kalastukseen liittyviä esineitä ja siellä oli myös toimiva veneverstas, jossa oli vanha puuvene korjattavana.

Houtskarin puinen ristikirkko oli museon välittömässä läheisyydessä, joten piipahdimme myös siellä. Kirkko ympäristöineen oli varsin mallikkaassa kunnossa.

Houtskarista suuntasimme bussin Korppooseen ja Skärimuseoon. Pihalla oli meitä vastassa oppaamme Siv Wikström ja hänen johdollaan siirryimme museorakennukseen.

Tämäkin museo on normaalisti auki vain kesäaikaan, mutta Jarmo Saarinen Forum Marinumista oli onnistunut neuvottelemaan meille tämän käynnin. Näin ollen museossa oli vielä hieman rajallinen valaistus, mutta hyvin me kuitenkin näimme pirtukuljetuksissa käytetyt ajoneuvot ja muut tavarat.

Kävimme myös tutustumassa heidän varastointitiloihinsa noin parin kilometrin etäisyydellä. Sieltä löytyi mm. pari traktoria, kymmeniä venemoottoreita, veneitä, rekiä, hammaslääkärin laitteet yms. Esineet odottavat kunnostusta säältä suojassa.

Vierailumme osui varsin kylmään ja tuuliseen päivään ja museorakennukset olivat kylmiä, joten kierroksen päätteeksi piipahdimme vielä ”yksille” paikalliseen ravitsemusliikkeeseen.

Bussiajelumme aikana näimme useita peuroja ja ainakin yhden ketun, sekä töyhtöhyyppiä ja pari kurkeakin, joten kyllä luonto on heräämässä kylmästä huolimatta.

Molempien museoiden väki toivotti meidät tervetulleiksi uudelleen kesällä, jolloin maisemat ovat aivan erilaiset, joten piipahtanemme ainakin yksilötasolla kesällä saaristoon.

Kiitoksia kaikille, jotka ovat osallistuneet tämän vierailun toteutumiseen ja erikoisesti Erkki Haapaniemelle, jonka paikallistuntemus ja kontaktipinnat olivat korvaamattomia vierailua valmisteltaessa ja Jarmo Saariselle yhteyksistä paikallisiin museoihin. 

”Mietelause” moottorimuseon seinällä. (Vapaa käännös: Mitä olisi venemoottori ilman potkuria - sama kuin purje ilman tuulta.) (Kuva JH.)

Saaristomuseossa vas. Bengt Backman, Jaakko Tikka, Jouko Kurri, Seppo Leino. (Kuva JH.)

Skärimuseossa oppaamme Siv Wikström ja Erkki Haapaniemi.(Kuva JH.)

W46 Kerhon ensimmäinen vaalipaneeli Köysisalissa 17.10.2012

Paneeliin osallistuivat Sanna Vauranoja (kok.) Kaarinasta, Kaj-Olof Engblom (sos.dem.) Turusta, Sauli Saarinen (vas.) Turusta sekä Johannes Yrttiaho (vas.) Turusta ja juontajana toimi Seppo Leino.
Käsiteltyjä asioita oli mm. toriparkki, pikaraitiotie, kuntaliitokset, yksityistäminen, nuorisotakuu, sosiaalipuolen asiat yms.
Panelistit kertoivat mielipiteensä aika tiivistetysti, joten tunnissa ehdittiin aikamoinen asiakirjo käsittelemään.
Kovin suuria mielipide-eroja ei tullut esiin, vähän kuitenkin.
Kuuntelijoita oli noin 50 henkeä ja kysymyksiäkin tehtiin ja vastauksia saatiin.
Kerho kiittää panelisteja hyvästä keskustelusta pullakahvien lomassa sekä toivottaa menestystä vaaleissa ja kuntapäättäjän uralla!

Henkilöt vas. Sauli Saarinen, Kaj-olof Engblom, Sanna Vauranoja, Johannes Yrttiaho ja Seppo Leino.

Kuva: Jorma H.

Yleisöä tuvan täydeltä Manillan Köysisalissa paneelia seuraamassa.

Kuva: Jorma H.

Moottorikokoontuminen 16.09.2012 Forum Marinumin pihalla

Forum Marinum, Turun Seudun Mobilistit sekä W46 Kerho järjestivät Turun päivänä historiamoottori-tapahtuman Forum Marinumin pihalle.
Mobilistit toivat useita maamoottoreita ja osa käynnistettiin myös tilaisuudessa. Myös vanhoja hienosti entisöityjä autoja oli myös paikalla. Eki oli tuonut pari moottoria, joista toinen myös kävi päivän aikana.
Lisäksi hän oli tuonut erilaisia työkaluja ja pienoismalleja, joita oli pihalla pöydällä ja myös sisällä kahviossa.
Konepajalla.näyttelyssä olivat W46 Kerhon puolesta oppaina Seppo, Roope ja Jorma H.
Myös näyttelyssä riitti yleisöä, joten kiinnostuneita riitti koko ajaksi. Kiitokset kaikille tapahtumaan osallistuneille ja ilmeisesti vuoden päästä taas viimeistään tavataan näissä merkeissä.

Yleisöä oli paljon paikalla, kuten kuvasta näkyy.

Kuva:Jorma H.

Allaolevasta linkistä klikkaamalla näet ja kuulet Ekin tuoman moottorin käynnissä.

Ekin moottori käynnissä

W46 Kerho ry:n ja Forum Marinumin edustajien vierailu 13.06.2012 Hyvinkäälle ja Somerolle

Kohteina olivat Suomen Rautatiemuseo Hyvinkäällä sekä Hiidenlinna Somerniemellä.
Matka alkoi Forum Marinumin pihalta klo 07.30 sään ollessa kesäisen aurinkoinen.
Piispanristiltä ja Kaarinasta pääsi vielä kyytiin ja sitten melkein täysi bussi suunnattiin kohti määränpäätä.
Kivihovissa piipahdettiin kahvilla ja taas matka jatkui.
Muutaman minuutin yli määräaikamme saavuimme Suomen Rautatiemuseon pihaan ja jakaannuimme kahteen ryhmään ja opastus alkoi. Oppaamme kertoi, että rautateiden alkutaipaleella oli Suomessakin eri aikavyöhykkeitä.
Tällähän me sitten kuittasimmekin pienen myöhästymisemme.
Kierroksen aikana näimme monia hienoja vanhoja höyryvetureita, salonkivaunuja ja myös kiskoilla liikkuvia autoja.
Siirtyessämme bussiin olikin monen kädessä juuri hankittu veturin pienoismalli omaan tai jälkipolvien käyttöön.

Lounaspaikkamme sijaitsi noin kilometrin päässä museosta, joten siirryimme sinne bussilla.
Maittavan lounaan jälkeen bussi suuntasi keulansa kohti Somerniemeä ja Hiidenlinnaa.

Isäntämme Reino oli pihalla vastassa ja ohjasi ryhmän linnan alakertaan pullakahveille.
Emäntä Maria oli leiponut meille tuoretta pullaa, joka maistui isännän selvittäessä linnan historiaa mehevien, osin hieman uskaliaidenkin vitsien vauhdittamana.
Kiersimme rakennuksen alhaalta ullakkotorniin asti isännän opastaessa koko ajan.
Saimme myös kuulla, että linna on myytävänä, joten nyt vaan tarjousta vääntämään.

Tiloissa oli usean salonseutulaisen taiteilijan töitä esillä ja myynnissä ja usealla meistä oli nyytti kainalossa palattaessa.

Kaikki hauska päättyy aikanaan ja niin tämäkin matka kääntyi kotia kohti, mutta lähtiessä ”löysimme” bussista janojuomaa, jota nautittiin ns. firman piikkiin.
Niin ja naisille laulettiin serenadi Japin toimesta.

Järjestelyistä Annan ja Ekin kanssa vastanneena haluan kiittää heitä sekä kuljettajaamme Karia, sekä kaikkia osallistujia mukavasta matkasta.
Hyvää kesää ja syksyllä taas uudet kujeet!
Teksti ja kuvat :Jorma H.

Matkalaisia museon edessä.

Hiidenlinna järven puolelta.

W46 Kerho ry:n edustajien vierailu Enkelipuistossa Pöytyällä 23.05.2012

Toistakymmentä henkilöä lähti Köysisalin juttutuvan jälkeen Pöytyälle Kaitoonmäentielle.
Osa ajeli navigaattorien ohjeiden mukaan ja osa luotti omiin vaistoihinsa, mutta kaikki löysivät perille ennemmin tai myöhemmin.
Sää oli aurinkoinen ja lämmin ja isäntämme taiteilija Kyösti Iitti toivotti meidät tervetulleiksi ja lähdimme kiertämään aluetta.
Puisto on kallioista mäntymetsää ja sen keskellä on kirkasvetinen pääosin tekojärvi.
Järveltä löytyi uusin taideteos pienoiskokoinen kuunari Koivisto täysissä purjeissa. Taiteilijan suku on lähtöisin Koiviston saarelta luovutetusta Karjalasta, joten laivanrakennus on häntä lähellä.
Muita taideteoksia oli kymmeniä mm. ruostumattomasta teräksestä hitsaamalla tehty luonnollisen kokoinen hirvi, joka on tekijänsä mukaan seudun ainoa sudenkestävä hirvi.
Taideteokset ovat pääosin valmistetut jätemateriaalista hitsaamalla ja hiomalla työtunteja säästämättä.

Alueella ei ole valtakunnanverkkoa, joten tarvittava sähkö tuotetaan aurinkopaneleilla ja tuulivoimaloilla.

Puolitoista tuntia hurahti nopeasti ja taiteilija kutsui toistekin käymään kunhan soittaa etukäteen, koska alue ei ole koko aikaa auki.

Lähtiessämme Saaren Markku tarjosi meille vielä mehua, joka tuntuikin kaikille maistuvan.

Kiitoksia Kyöstille ja Markulle osallistujien puolesta!

Teksti ja kuva JH

Osallistujat yhteiskuvassa, oikealla punaisessa lakissa taiteilija Kyösti Iitti.

Sudenkestävä hirvi Enkelipuistossa.

W46 kerhon yhteinen iltapäivän vietto Ruissalon Ykköspirtillä 15.5.2012

Teksti: Oso, kuvat: Jorma H.

Aurinkoinen päivä oli tullut kruunaamaan tätä kerhon väen yhteistä hetkeä, joskin tuuli puhalsi metsän takaa vielä viimeisillä voimillaan jo hiipuen alkavan kevään edessä. Jo ennen klo 14 alkoi kansaa kokoontua. Pieni porukka pinkaisi puoleksi tunniksi kävelylenkille, kukin omaan tahtiin.

Samaan aikaan olivat illasta vastaavat saaneet kahvin tippumaan ja särpimet pöytään. Väkeä alkoikin tipahdella tiiviiseen tahtiin ja niin pitikin olla kun ilmoittautuneita oli 38.

Mukana oli myös kerhon keilaporukkaa, sillä vietettiinhän samalla keilakauden päättäjäisiä.

Saunanlauteilla kävi useita ryhmiä ja taidokkaat uimassa n. +8asteisessa meressä. Kauniimman sukupuolen edustajia kävi myös meressä, eikä vain kastamassa, vaan oikein uimassa. He kyllä saivat ansaitun huomion.

Kahvi ja kakku maistuivat ja sitten kehiin otettiin makkaranpaisto kaasugrillissä.

Siinä ohella Tapsa ja Oso laulelivat vuoron perään kitaraa soitellen, johon monet osallistuivat ja verannalla kajahtivat useat tutut laulut. Leikin loppu tuli sitten jo ennen kuutta illalla ja porukka alkoi liueta pikku hiljaa omiin koteihinsa taas yhtä mukavaa kokemusta rikkaampana. Lämpöiset kiitokset Empulle, Ekille ja kaikille, jotka myötävaikuttivat tilaisuuden onnistumiseen.

Kaakku keilajoukkueiden menestyksen kunniaksi Ykköspirtillä.

Onnea vielä kerran keilailijoille menestyksestä!

Porukka odottelee makkaroita Ykköspirtillä.

Grillin vierellä Jorma ja edessä Oso, Irmeli ja Virpi.

Vuosikokous 15.02.2012 Manillassa

W46 Kerho ry:n vuosikokous pidettiin 15.02.2012 Manillan Köysisalissa ja se sisälsi myös yhdistyksen hallinnon henkilövalinnat. Erkki Haapaniemi ilmoitti jo tammikuun alussa, että ei ole enää käytettävissä, joten yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Seppo Leino ja hallitukseen Ekin tilalle Kaj Engblom. Suuret kiitokset Ekille monivuotisesta työstä, jonka toivomme jatkuvan edelleen jäsenistön parhaaksi.

Vierailu Helsingissä Tekniikan Museossa ja Eduskunnassa 16.06.2011.

Matka alkoi aurinkoisessa kesäaamussa pessimistien kuitenkin ennustaessa sadekuuroja.
Kari Laineen luotsaamaan bussiin kokoontui porukkaa hiljakseen eri pysäkeiltä Raisiosta lähtien.

Ajeltiin Helsinkiin ja edelleen Tekniikan Museoon Vanhaankaupunkiin Kuninkaankartanon-saarelle.
Oltiin hieman etuajassa ja kahvihammasta kolotti, mutta ravintolan avautumisaika oli vasta puolentunnin päästä. Pienen neuvottelun jälkeen saatiin kahvia ja nisuakin.

Museon avauduttua klo 11.00 lähdimme oppaidemme kanssa kierroksille, joiden kohteeksi valittiin ulkoalueet, koska ilma oli erinomainen. Kierros käsitti joen keskellä olevalla saarella vanhan vedenpuhdistamon ja vesi- sekä höyryvoimalan.
Ehdimmepä hieman myös tutustumaan näyttelyhalliin ennen kuin lounas kutsui.

Lounastimme aivan kosken partaalla sijaitsevassa ravintola Koskenniskassa seisovasta pöydästä.
Maittavan lounaan ja kahvin jälkeen siirryimme pienen jaloittelun jälkeen bussiin ja edelleen kohti Helsingin keskustaa.

Sari Holappa oli meitä vastassa Eduskunnan uuden rakennuksen edessä ja johdatti meidät auditorioon, jossa isäntämme Jyrki Yrttiaho toivotti meidät tervetulleiksi, sekä kertoi hallitusneuvottelujen nykytilanteesta.

Tämänjälkeen siirryimme Eduskuntatalolle ja siellä metallinpaljastimen läpäistyämme siirryimme kahden oppaan johdolla tutustumaan Eduskuntataloon.
Saimme kuulla talon historiasta ja nykyajasta ja istuimme myös hetken suuren salin lehterillä, jossa meidän alunperin piti seurata kyselytuntia, mutta sitä ei ollut hallituksen puutteen takia.

Kari oli tuonut bussin aivan Eduskuntatalon eteen ja siirryimme autoon ja kotimatka alkoi.
Auton alaosista löytyi myös janojuomaa, joka rivakasti siirrettiin matkustamotilaan ja asialliseen käyttöön.
Käytiin myös kahvilla Suomusjärvellä ja taas matka jatkui.
Varattu juoma riitti ja jäipä vielä huutokaupattavaksikin ja niinpä pari onnellista lähti paketti kainalossa kotia kohti.

Matka tuntui ihan onnistuneelta, vaikka ainakin yksi pessimisti oli oikeassa sateen suhteen, mutta eipä nuo sadekuurot yhtään haitanneet. Niin ja ainakin yksi porukasta pääsi kokeilemaan Eduskunnassa sohvaa, jolla Veikko Vennamon kerrotaan nukkuneen, mutta se onkin jo toinen asia.

”Järjestävä seura” kiittää kaikkia tahoja, jotka olivat mukana luomassa tästä elämyksellistä kesäpäivää!

Hyvää kesää kaikille!

Jorma H.

Matkalaiset Eduskunnan auditoriossa 16.06.2011. Jorman albumi

Kerhon keilaajien saunailta Ykköspirtillä 07.06.2011

Tilaisuuteen osallistui 23 henkeä ja ohjelma muodostui saunomisesta, grillauksesta, mansikkaviinereistä sekä kohvista. Onnea keilajoukkueille hyvästä suorituksesta firmasarjassa.

Kuvassa osa keilaajista. Ekin albumi.

W46-kerhon iltapäivän vietto Ruissalon ykköspirtin saunalla

Ruissalon Ykköspirtillä oli järjestetty mukava iltapäivän vietto kerhon väelle tiistaina 24.5.2011 klo 14 ja osallistujia olikin ilmaantunut paikalle parikymmenpäinen joukkio. Sää oli pilvinen ja kolea tuuli pyrki lannistamaan väkeä, siinä kuitenkaan onnistumatta. Heti alkajaisiksi retkue lähes kokonaisuudessaan heittäytyi ripeään kävelyyn päätien viereiselle kävelytielle, sauvoilla ja ilman. Tunnin päästä oltiin taas saunalla eikä kenelläkään ollut kylmä, vaan posket punotti ja sydän sykki.

Sauna oli jo lämpiämässä paikalle jääneiden toimesta ja sinne osa väestä kiirehti oitis. Rohkeimmat uskaltautuivat alkavassa sateessa kastautua hyiseen mereen. Saunan terassilla suojassa sateelta suhisi grilli joka antoi makoisia makkaroita nälkäisille retkeläisille. Vielä oli tarjolla kuumaa kahvia, joka sopisi hyvin tähän koleaan iltapäivään. Tunnelma terassilla vielä tiivistyi, kun Tapsa otti kitaransa esiin ja vetäisi kivoja, huumoripitoisia lauluja. Kun hän välillä lepuutti sormiaan, Oso jatkoi ja siinä iltapäivän lopun mittaan laulettiin yhdessä monta laulua. Lopuksi käy niin kuin aina: tapahtuma päättyi. Kiva yhdessäolo oli ohi ja kiitokset tilaisuuden järjestäjille. Kenties taas tavataan näissä merkeissä joskus. Toivottavasti.

Kirjoitti Oso

Tunnelmaa Ykköspirtillä 24.05.2011.

W46 Kerho ry:n keilailujoukkueet menestyivät Raision firmasarjassa

W46 Kerho I voitti B-lohkon ja W46 Kerho II tuli samassa lohkossa kolmanneksi.

Joukkueiden kokoonpanot:

W46 Kerho I: Bergqvist Leo, Eronen Veli, Järvinen Eila, Kausela Irmeli, Koponen Jarmo, Kuningas Heikki, Lindqvist Jorma, Nissinen Mauno, Talsi Taisto,Terä Kari.

W46 Kerho II: Back Osmo, Haapaniemi Erkki, Huovala Keijo, Hänninen Mauno, Kallio Timo, Kaskinen Sirpa, Laine Kari, Lindlöf Kari, Luukka Virpi, Tammi Ari.

Paljon onnea ”Kaatajille”!

Lisää tietoja osoitteessa: www.raisionkeilailuliitto.fi

Kuvassa tunnelmaa palkintojenjakotilaisuudesta 25.05.2011. Ekin albumista.

Kerhon bussimatka Tyrvään Pyhän Olavin kirkolle ja maatalousmuseo Sarkaan 21.09.2010

Melkoisessa jo aamuyöllä alkaneessa sateessa bussimme lähti puutorilta klo 7.30 poiketen vielä länsikeskuksen pihalta poimimaan osan väestä. Oli tiistai 21.9.2010. Kovasta sateesta huolimatta tunnelma bussissa oli korkealla. Mukana oli kaikkiaan 38 henkeä. Pastori Lasse Mustonen oli merkittävällä tavalla ollut mukana aikaansaamassa retkeä, joten siitä suuri kiitos! Kiittäminen on myös kerhon sihteeriä Jormaa, erinomaisista järjestelyistä.

Matkan alkupuolella poikettiin kahvilla, jonne piti tietysti kipaista parkkipaikalta sateen kastamista vältellen. Sitten Vammalaan, jossa sijaitsi Tyrvään Pyhän Olavin Kirkko. Kirkkohan tuli kuuluisaksi kun se talkoilla tuhopolton jälkeen pystytettiin uudelleen 1200 talkoolaisen voimin!

Oppaamme kirkkoon tulikin aivan ajallaan ja meille esiteltiin upeasti ja asiantuntevasti kirkon historiaa ja jälleenrakennuksen vaiheita. Oma lukunsa olivat Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan hienot maalaustyöt, jotka kokonaisuutena olivat säväyttäviä! Kaikessa puutyössä näkyi osaavien ammattimiesten jälki!

Matka jatkui jo tutuksi tulleessa sateessa ja seuraava pysähdyspaikka oli Maatalousmuseo Sarka Loimaalla. Sarka onkin aivan uusi museo, joka avattiin yleisölle niinkin äskettäin kuin vuonna 2005. Museon ravintolasalissa oli retkueellemme järjestetty maittava ateria ja tyytyväisinä saatoimme alkaa opastetun kierroksen. Jo museon aulassa oli pitkä lasivitriini, jossa oli monta osiota samasta kuvitteellisesta alueesta eri aikakausina. Hieno toteutus! Varsinaisessa museosalissa oli useita kiinnostavia kohteita maataloutemme menneiltä vaiheilta. Oli paljon esineistöä joita monet kerholaiset muistivat nähneensä lapsuuden maaseudulla. Väkemme oli jaettu kahdelle eri oppaalle, joten osaavien oppaiden tarinointia oli helppo seurata.

Vielä oli kiiruhdettava sateessa pihan yli konehalliin, jossa oli melkoinen määrä jos jonkinlaista meitä entisiä konetehtaalaisia kiinnostavia työkoneita! Ajoittain kuului huudahduksia: ” Juuri tuollainen traktori isoisällä oli! ”

Mutta kaikki kivakin päättyy ajallaan ja olikin jo kiiruhdettava takaisin kotikonnuille ja Klo 17 aikoihin oltiin taas Turussa. Kuinka ollakaan vielä silloinkin satoi! Oli ollut onnistunut reissu ja matkalaiset voivatkin tyytyväisinä illalla painaa päänsä tyynyyn! Kiitos kaikille!

Vähän myöhässä kirjoitti Oso.

JOULUJUHLAT 2005

Matkakertomukset VENEKERHO

W46-KERHON VENEILIJÖIDEN KOKOONTUMINEN 18.06.2005

Paikaksi oli valittu ulkosaariston tuntumassa sijaitseva Dalskär. Saari on saaristomeren kansallispuistoon kuuluva ja sen koilliseen avautuva lahti on suojaisa useimmilta tuulilta. Paikka on veneilyväen keskuudessa suosittu luonnonsatama ja mikä parasta, siellä on kaikkien käytettävissä olevat nuotiopaikat. Oloa helpottamaan sieltä löytyy myös WC.
Kerhon väkeä oli osin tullut paikalle jo hyvissä ajoin. Vasta illan suussa olivat kaikki viisi venekuntaa koolla. Valitettavasti muutamia veneitä ennakkoilmoituksista huolimatta puuttui.
Aurinkoinen ilma antoi mahdollisuuden rannalla rupatteluun ja lekotteluun. Alkajaisiksi oli tutustuminen kerhon jäsenen aivan hiljattain hankkimaan veneeseen, joka oli ikäänsä nähden hieno ja hyväkuntoinen. Oikea helmi! Sen peräkannella nautittiin tervetuliaismaljat.
Lähellä juhannusta kun oltiin, oli edessä pitkä valoisa ilta. Nuotiolla paistettiin makkaraa. Siihen oli tarjolla jälleen legendaarista Seijan sinappia. Tilaisuudessa kuultiin hauskoja vitsejä, laulua ja soittoa. Kerhoon kuulumattomiakin veneilijöitä kertyi nuotiolle. Olihan tämä kaikille yhteistä aluetta. Valoisassa Suomen suviyössä oli vihdoin leppoisaa omissa veneissä vaipua unien kultalaan.

Kirjoitti Oso

KESÄPÄIVÄ ALI-KIRJALASSA

KESÄPÄIVÄ ALI-KIRJALASSA 18.08.2005.

Kuinka ollakaan lähiaikojen huikeat sateet olivat tänään poissa. Aurinko paistoi ja ilma oli kesäisen lämmin.
Halukkaille reippailijoille oli lyhyehkölle luontopolulle ripoteltu nerokkaita kysymyksiä.
Kilpailussa ei jaettu palkintoja. Päärakennuksen kioskista oli väen mahdollista ostaa edullisesti virvokkeita ja ne tekivätkin lämpimänä päivänä hyvin kauppansa. Mukava olikin istuskella pihalla jätskiä syöden ja kaverien kanssa jutellen. Kalamiehet kävivät ongella ja sauna lämmitettiin. Olipa sitten suloista jäähdytellä terassilla. Jotkut taidokkaat kävivät jopa uimassa.
Kun sitten oikein alkoi nälkä kurnia, keräännyttiin grillikatoksen ympärille ja kyllä kabanossit kelpasivatkin. Pistäytyipä siihen hetkeksi joku trubaduurikin kitaransa kanssa Väkeä tapahtumassa oli kiitetävästi. n. 50 henkeä! Toiset tulivat heti puoliltapäivin, jotkut vielä töistä pääsyn jälkeen. Kesäpäivää ja sen tunnelmia voisi luonnehtia kivaksi.

Kirjoitti Oso

PIETARIN MATKA

W46 KERHON JÄRJESTÄMÄ MATKA PIETARIIN 7 – 10.08.2005

Sunnuntaiaamuna meitä oli lähdössä matkalle 22 henkilöä. Lähtöämme siivitti kunnon vesisade, mutta onneksi bussi oli vesitiivis. Samalla ilmoitan yhden tärkeän asian, kuljettajaa ei saa sanoa kuskiksi; sillä kuski ajaa hevoskärryä.
Ajoaikaan kului koko kyseinen päivä ja perillä Pietarissa olimme noin kuuden aikaan illalla.
Rajanylitys sujui vaivatta ja melkoisen nopeastikin, mikä oli meille matkaajille hyvä ennusmerkki matkan onnistumisesta.
Jonkun verran keskustelua aikaan saivat vanhat mummot, jotka istuivat kunnon vesisateessa tienlaidassa ja myivät mustikoita ja sieniä.
Viipurissa käytiin sitten alkuostoksilla, jossa saatiin juomisia pitkän matkan aiheuttamaan janoon. Samalla voitiin todeta, että sadekin alkoi loppua ja aurinko näyttäytyi.
Majoittumisen jälkeen Moskova hotelliin oli meillä yhteinen ruokailu hotellin yhteydessä olevassa pihvipaikassa. Ruokailun jälkeen sitä sitten jo vuodekin tuli mieleen.
Seuraava aamuna sää oli kuin morsian ja lähdimme paikallisen tulkin opastuksella linja-auton kyydillä tutustumaan Pietarin nähtävyyksiin ja itse kaupunkiin. Paljon oli muistomerkkejä sekä tsaarin ajalta, että toisesta maailmansodasta. Kaupungin koosta voin sanoa vain, että minulle itselleni jäi epäselväksi, että missä se keskusta oikein oli, tai kuten kuljettaja sanoi :” Pietarissa on enemmän autoja kuin koko Suomessa”. Illalla meillä oli Nevan kanavaristeily, jossa tutustuimme Pietariin eri näkökulmasta oppaan ollessa äänessä. Mikä oli sen mukavampaa, kuin istua kauniilla ilmalla veneessä samppanjalasi kädessä ja katsoa maisemia. Kolmas päivä; sää oli edelleen meille suosiollinen ja lähdimme tutustumaan kesäpalatsin nähtävyyksiin, itse sisälle palatsiin emme menneet turistiruuhkan takia. Pitäisi varmaan kertoa jotain siitä mitä näimme, mutta se on melko mahdotonta. Paljon kultaisia/kullattuja suihkupatsaita erilaisissa yhdistelmissä. Jokaisen tulee itse käydä ja nähdä se komeus. Loppuilta oli sitten jokaisen itse ohjelmoitava.
Neljäs päivä aamulla sitten lähdettiin kotiin päin ja matkalla pysähdyimme Viipurin torilla ja paikallisessa kaupassa. Viipurin torista ja sen vieressä olevasta kauppahallista todetaan, että samanlaista oli kuin ennen Tallinnan Mustanmäentorilla.
Rajanylitys sujui ripeästi ja kaikki pääsivät takaisin Suomeen. Kun sitten körötettiin kotiin päin, niin kunnon sadekin muistutti taas kotiintulosta. Lopuksi ei voi sanoa kuin, että oli hieno matka ja mukavaa matkaseuraa. Eli kaikki, jotka eivät mukaan lähteneet niin paljon menettivät.

Muistiin kirjoitti Rauno

MATKASSA MUKANA

KESÄPALATSI

MATKA ISOKARIN MAJAKALLE

W46-kerhon järjestämä matka Isokarin majakkasaarelle 12.06.2007. Matkan osallistujista oli noin kolmannes Leaf:ltä kokonaismäärän ollessa vähän alle 50 henkeä.
Sateisen yön ja aamun jälkeen suuntasi kuljettajamme Kari bussin Turusta kaupungintalon puistosta klo 10 kohti Uuttakaupunkia toivossa, että sää kohentuisi ennusteiden mukaiseksi.
Uuteenkaupunkiin saavuimme noin klo 11 ja siirryimme suoraan meitä odottavaan laivaan.
Laivamatka kesti kaksi tuntia ja sinä aikana sää tosiaan normalisoitui aurinkoiseksi.
Matkan aikana nautimme lounaaksi lohikeittoa ja leipää, jotka tuntuivat maistuvan porukalle jopa santsauksen arvoisesti.
Saapuessamme Isokarin laituriin oli ensimmäinen vastaanottaja ruokin poikanen, joka sujahti laiturin kätköistä laivallemme heti portin avauduttua.
Oppaamme Sinikka Kunttu toivotti meidät tervetulleiksi laiturilla ja opasti meidät hallitusti ohi laiturin läheisyyteen pesänsä perustaneen tiirapariskunnan, joka puolusti pesäänsä meitä vastaan syöksähdellen. Kävellessämme majakkaa kohti oppaamme selvitti saaren historiaa ja myös nykytilaa.
Majakkaan kiipeämistä varten jakauduimme kahteen ryhmään johtuen sisätilojen ahtaudesta.
Ilma oli jo tässä vaiheessa täysin kirkas, joten näköalat olivat hulppeat ja useimmat meistä antoivat kameroiden surrata.
Paluumatkalla laivalle oli vielä mahdollisuus hankkia matkamuistoja kotiin vietäviksi.
Paluumatkan aluksi joimme iltapäiväkahvit sekä paneuduimme laivan baarin mahdollisuuksiin kukin tarpeidensa mukaan.
Majakkakierroksen aikana oli tuuli noussut ja reittimme kulki sivutuuleen, joten keinunta oli aikamoista rikkoen jopa astioita pahimmillaan.
Laivamatkan jälkeen siirryimme bussiin ja ajelimme kohti Turkua kovan puheenporinan myötä.
Kiitoksia Ekille onnistuneista järjestelyistä bussimatkalla, laivassa sekä myös majakkasaarella.
Lopuksi todettiinkin, että tätä yhteistyötä Leaf:n ihmisten ja W46-kerhon välillä kehitetään, koska sillä tavalla taataan matkojen mahdollistuminen osanottajamäärän suhteen.

Muisteli Jorma H.

Valokuvia on jäljempänä.

Muutama matkalla otettu valokuva.

Lähtö Uudestakaupungista m/s Marival II :lla.

Oppaamme Sinikka Kunttu oli laiturilla vastassa.

Isokarin majakka.

Tutustuminen Turun Sanomat Oy:n painotaloon Artukaisissa 14.05.2008

Tilaisuutta veti TS:n puolesta Taru Kinnunen ja W46-Kerhosta oli mukana parikymmentä henkeä.
Tutustuminen alkoi toimituksesta jatkuen painolevyjen valmistukseen ja edelleen painokoneille.
Tutustumisajankohtana eivät painokoneet olleet käynnissä,mutta saimme kattavasti tietoa lehdestä ja sen valmistuksesta kevennettynä tamperelaisvitsillä.
Kierroksen jälkeen siirryimme uusittuun talvipuutarhaan maittaville kahveille.

Kiitokset TS:n isännille sekä Osolle junailuista kerhon puolesta. Jorma H.

Kuvassa seurueemme talvipuutarhassa kahvilla.

Martin srk:n järjestämä tilaisuus Heinänokassa Satavassa 19.05.2008

Tilaisuutta isännöi Martin srk:n puolesta pastori Lasse Mustonen ja W46-Kerhosta oli mukana noin 20 henkeä.
Kokoonnuimme venelaiturin parkkipaikalle klo 18.00,josta siirryimme läheiselle laavulle.
Maittavia pullakahveita nauttiessamme ihastelimme keväistä luontoa ja hienoa koivikkoa.
Makkaratikkujen valmistamisen jälkeen siirryimme itse asiaan elikkä makkaranpaistoon.
Kevyttä liikuntaa saimme kiertämällä Löytäjän metsäpolkua Lassen opastuksella.Polun varrella oli tauluja, oli viisauksia elämän eri osa-alueilta, sekä nykyään harvinaista aarnimetsää.
Myös vanhan Richardtson:n historiasta kuulimme muutaman sanan.
Päätteeksi siirryimme takaisin laavulle ja joimme kahvia ja sulattelimme näkemäämme.
Ilta oli kaunis,tosin viileähkö,mutta eivätpä itikat kiusanneet.
Kiitokset Martin srk:lle ja erityisesti Lasselle siitä,että saimme viettää alkukesän illan luonnon helmassa.

Jorma H.

Kuvassa pääosa porukasta makkaranpaistossa Heinänokassa.

Perinneprojektin yhteistyötahojen esittelytilaisuus Manillassa 04.06.2008

Tilaisuudessa pitivät puheenvuorot Forum Marinum:sta Anna Meronen ja Mikko Meronen sekä Radio Robin Hood:sta Mikko Rantanen.

Lisäksi saimme tutustua Åbo Akademin Merihistorian laitoksen arkistoista Thomas Wilman:n johdolla kerättyyn valokuvanäyttelyyn hänen ja Jarmo Saarisen opastuksella.

Kiitokset heille hyvästä tietoiskusta. Jorma H.

Allaolevassa kuvassa Anna Meronen selvittää perinnetutkimuksen saloja varsin kiinnostuneelle kerhoporukalle.

Taideteoksen paljastustilaisuus Alikirjalassa 11.06.2008

Veikko Karskelan valmistama ja luovuttama pronssiveistos ”Tunteen palolla ja sydämellä” paljastettiin klo 18.00 vanhan päärakennuksen pihakalliolla. Tilaisuus alkoi Metalli 49:n puheenjohtaja Antero Palomäen toivottaessa taiteilijan ja vieraat tervetulleiksi.
W46-Kerho ry:n puheenjohtaja Erkki Haapaniemi toivoi puheessaan mm, että teos muistuttaisi vielä seuraaviakin sukupolvia yhteistyön merkityksestä. Luovutuspuheessaan taiteilija Karskela kiitteli mm. Erkki Haapaniemeä vaativien hitsausten suorittamisesta taideteoksen koonnissa ja kiinnityksessä.
Tilaisuuteen toi terveisensä myös kansanedustaja Jyrki Yrttiaho,joka ehti eduskuntakiireiltään mukaan.

Veikko Karskelan kukituksen,kuohuviinimaljojen noston sekä valokuvausten jälkeen siirryttiin sisätiloihin maukkaille pullakahveille.
Tilaisuuteen osallistui kutsuvieraiden lisäksi melko runsaasti yleisöä, joka sai nauttia taiteen ja puheiden lisäksi alkukesän saaristoluonnosta sekä yhdessäolosta.

Jorma H.

Kuvassa taiteilija Veikko Karskela taideteoksen vieressä.

Tutustumiskäynti Kakolan vankila-alueella 20.08.2008

Kokoonnuimme runsaslukuisina Lääninvankilan eteen,josta siirryimme oppaamme Leena Tiusasen johdolla vankila-alueelle. Saimme kuulla kierroksen aikana Kakolassa olleista kuuluisista vangeista ja heidän edesottamuksistaan aika uskomattomia juttuja.Kierros päättyi Lääninvankilan puolella olevaan kappeliin,josta on tulossa kuulemma suosittu vihkimispaikka tulevaisuudessa. Kierroksella kuljettiin satoja portaita, joten se kävi jopa pienestä kuntosuorituksesta.(Jorma H.)

Kuvassa ryhmämme on juuri siirtynyt Kakolan pihalle ja portti on loksahtanut kiinni takanamme.

Kesäpäivät Alikirjalassa 03.09.2008

Kokoontuessamme alkuillasta oli sää vielä varsin pilvinen ja taisi vähän sadellakin, mutta illan mittaan taivas kirkastui ja voimme viettää aikaa grillikatoksen ympäristössä nauttien makaraa ja salaattia ja jopa jonkin oluenkin rohkeimmat ottivat.
Aika moni hyödynsi myöskin saunomismahdollisuuden ja maittavat kahvit päärakennuksessa maistuivat varmasti kaikille.
Kahvien jälkeen oli myös mahdollisuus sulatella grillin antimia tanssin merkeissä.
Tilaisuuteen osallistuneet yli 20 henkeä tuntuivat olevan tyytyväisiä iltaan ja ajanviettoon alkusyksyisessä luonnossa ja hyvässä seurassa.

(Jorma H.)

Kuvassa osa porukastamme keskittyneenä grillin antimiin.

Filosofin puheenvuoro Manillassa 08.10.2008

Koulutussuunnittelija Markku Hongisto Turun Yliopiston Sosiologian laitokselta piti esitelmän aiheesta: Mitä filosofia on?
Esitelmän aikana vilahteli historiasta tuttuja nimiä kuten Aristoteles,Sokrates,Marx yms.ja pienoispatsaitakin oli kierrossa. Tulipa puheenjohtajamme Ekinkin nimi jossain vaiheessa esiin,tosin esimerkkinä ihmisen olemassaolosta.
Kiinnostavaa esitelmää oli kuuntelemassa yli 40 henkeä ja kysymyksien määrästä voitiin todeta, että mielenkiinnolla oli kuunneltu asiaa.
Kiitoksia Markku Hongistolle hyvästä esitelmästä ja Ekille tilaisuuden junailusta.

(Jorma H.)

Markku Hongisto ja filosofian osa-alueet.

Tarkkaavaiset kuulijat.

Runonlausuntaa juttutuvassa 12.11.2008

Taiteilija Maritta Flykt lausui kirjoittamiaan runoja, jotka koskettivat meitä kaikkia.
Hän nimittäin asuu Aurajoen toisella puolella vastapäätä Wärtsilää ja on näinollen seurannut tehtaan vaiheita vuosina 2004 ja 2005 sekä kuvannut niitä tunnelmia runoissaan.
Runot käsittelivät meille kaikille tuttuja asioita, joten tunnelmasta muodostui osin nostalginenkin.
Kiittelimme Marittaa reippain taputuksin sekä toivotimme hänet tervetulleeksi myös uudelleen.
Kuulimme myös ,että ensi vuoden alkupuolella hänen runojaan voitaisiin taas kuulla juttutuvassa.

(Jorma H.)

Kuvassa Maritta lausumassa runojaan.

Vierailu Tuorlan planetaarioon ja observatorioon 12.11.2008

Kokoonnuimme hyvissä ajoin planetaarion eteen,jossa myös tapasimme oppaamme Rami Rekolan.
Aluksi siirryimme planetaarioon, jossa katsoimme kaksi filmiä: ”Kuukauden tähtitaivas” sekä ”Maailmanhistorian 7 ihmettä”
Tämän jälkeen siirryimme hieman ylempänä olevaan observatoriorakennukseen,jossa sijaitsi kaukoputki.
Putkella ei voinut silmin tarkastella tähtiä, koska se oli kytketty digitaalikameraan ja tietokoneisiin.
Marraskuinen ilta oli jo tummunut, kun siirryimme tornista alas ja luolaan sen alle, jossa hiotaan peilejä tarkkuudella johon muualla ei päästä.
Ramin esitys oli asiantunteva ja innostava ja aiheutti joukostamme myös tarkentavia kysymyksiä.
Kiitokset vielä Ramille asiantuntevasta esityksestä.

(Jorma H.)

Kuvassa Rami Rekola selvittämässä peilin hiontaa luolassa tornin alla.

Tutustuminen Forum Marinum:n näyttelyihin sekä Åbo Akademin Merihistorian laitoksen arkistoihin 10.12.2008

Kokoonnuimme yli 30 hengen voimin Forum Marinum:n aulaan,josta opastetut kierrokset alkoivat.
Meidät toivotti tervetulleiksi Forum Marinum:in puolesta Anna Meronen sekä opastivat Jarmo Saarinen ja Mikko Meronen sekä Åbo Akadem:in puolelta Thomas Wilman Kierroksella nähtiin melkein kaikkea merenkulkuun liittyvää perämoottoreista miinoihin asti.
Merihistorian laitoksen arkisto oli varsin kattava ja sikäli kiinnostava, että sinne toivottavasti päätyvät perinneprojektimme haastattelu- ja valokuva-aineistot.
Kierros oli erittäin kiinnostava, josta kertoo jo sekin, että siihen varattu aikakin ylittyi reilusti.
Kiitokset vielä koko vierailuporukan puolesta Annalle, Jarmolle,Mikolle sekä Thomakselle.

(Jorma H.)

Kuvassa Jarmo Saarinen esittelee ulkoalueita kiinnostuneelle porukalle.

Kaakkukahvit juttutuvassa 10.02.2010 viiden toimintavuoden kunniaksi

Ennen vuoden 2010 vuosikokousta juotiin maittavat kaakkukahvit ja muisteltiin kulunutta aikaa.
Juhlan kunniaksi Oso lausui kirjoittamansa kronikan yhdistyksemme alkutaipaleelta.
Kronikka tässä mukana.

Kuva JH

W46 KERHO KRONIKKA Sepusti: Oso

Aurajokisuussa kun päättyi Wärtsilän taru,

tulos oli sekä nolo, että myös karu.

Potkut sai tää tuloksentekijäin sakki,

ei auttanut vaikka kourassa oli lakki.

Vaan ihmetelty ei vähänkään vertaa,

kun asioita punnittiin jonkun kertaa.

Päätettiin avata yhdessäolon verho,

ja perustaa oma poistettujen kerho.

Moni siinä ensin touhui ja teki,

ja meitä vetämään sitten valittiin Eki.

Töitä haettiin monen voimalla,

hakijoita autettiin tuella roimalla.

Ne, joilla oli tiedossa eläkeputki,

vain myhäillen kärpäsiä hutki.

Monet asiat on yhdessä selville saatu,

siitä on myös parantunut elämän laatu.

Paljoon on kerhossa tutustumaan päästy,

edes Kakolanmäki ei meiltä säästy.

Utön saari oli upea matkakohde,

niin myös Isokarin majakan hohde.

Tuorlan tähtitorniin kiipes väki,

ja planetaarion toiminnassa näki.

Seurakunta meille on tukeansa kantanut,

ja pastori yhdessäolon hetkiä antanut.

Museoita on koluttu ja opastukset kuultu,

ei kaikkea tiedetty, vaikka niin on luultu.

Meillä poikennut on myös Yrttiahon Jyrki

ja eduskuntaankin pääsi, kun sinne pyrki.

Joulujuhlia on vietetty joka vuosi,

pukkikin meitä erään kerran suosi.

Risteilyitä tehty on kesken väen oman,

viihdytty kuin ois viettänyt kivan loman.

Lepolan Puutarhasta sai kukkasen mukaan,

tyhjin käsin ei meistä palannut kukaan.

Sauvakävely ja Ruissalon reitti,

mukavasti hien pintaan keitti.

Esitelmät on kuultu monet hyvät,

ja asioista poimittu tiedonjyvät.

Turussa Sointu-levyt on mennyttä aikaa,

vaan kuultiinpa siitäkin täällä taustan taikaa.

Yksikään ei nukahdellut tai ollut ventti,

kun esiteltiinTurun oma Viherluodon Pentti.

Perinnetietoa on tallennettu pino suuri,

eikä kukaan siinä vaiennut kuin muuri.

Manillan salissa on kerrottu monet jutut,

esiintyneet sekä vieraat että tutut.

Siellä kahvitarjoilu kyllä pelaa,

siellä väki istuu, turisee ja relaa.

Nyt voi ajatella, että ”Voihan hiisi!”

kerholla takana on jo vuosia viisi.

Varmaan on päästy jo pitkään ikään,

meitä ei varmaan pysäytä mikään!

Onnea 5-vuotiaalle kerholle!

TUTUSTUMISKÄYNTI TURUN SYNAGOGAAN 10.2.2010

Kerhon väelle avautui hieno tilaisuus tutustua Turun keskustassa Tuureporin- ja Brahenkadun kulmassa sijaitsevaan Turun juutalaisen seurakunnan synagogaan. Moni on varmaan tiennyt tämän arkkitehtuuriltaan bysanttisen rakennuksen olemassaolosta, vaan ei kuitenkaan koskaan käynyt. Kerholaisia olikin paikalle koleassa pakkassäässä saapunut 22 hengen joukko.

Tämän mielenkiintoinen tutustumiskäynti oli toteutunut Mikael Zewin toimesta ja hän toimi meille oppaana. Tilaisuus alkoi kiinnostavalla esitelmällä rakennuksen historiasta, jota varten kokoonnuttiin alhaalla sijaitsevaan pieneen saliin. Miehille oli annettu tavan mukaan päähän kipa: ksi nimitetty lakki. Mikke piti meille myös kattavan informaation juutalaisesta uskonnosta ja tavoista. Kaikki saatu tieto oli kiinnostavaa ja erinomaisella asiantuntemuksella kerrottu. Tuntui, että se oli suorastaan kerholaisille räätälöity.

Lopuksi kävimme tutustumassa toisen kerroksen suureen saliin, jonka kattokupolista roikkui valtava, tiettävästi useita satoja kiloja painava kattokruunu. Seinustalla oli suuri verholla peitetty kaappi, jossa säilytettiin pyhää Tooraa. Tämä 1912 valmistunut rakennus on sisätiloiltaan jugend tyyliä. Suuressa salissa oli penkkirivit kummallakin puolella aivan kuin luterilaisissa kirkoissamme. Aivan keskellä salia ison kattokruunun alla oli ympyränmuotoinen saarnastuolin tapainen keskus, josta jumalanpalvelusta ilmeisesti johdetaan.

Poistuttaessa jokainen tunsi todella saaneensa paljon kiinnostavaa tietoa juutalaisesta uskonnosta ja elämäntavasta.

Kiitokset Mikkelle onnistuneesta tapahtumasta.

Kirjoitti Oso

Kuva JH Keskellä Mikael ja Oso tutkimassa kirjaa.

==== TUTUSTUMISMATKA SUOMEN MERIMUSEOON MERIKESKUS VELLAMOSSA KOTKASSA, SEKÄ LANGINKOSKEN KEISARILLISEEN KALASTUSMAJAMUSEOON 09.06.2010 ====

Matka toteutettiin yhteistyössä W46 Kerho ry:n ja Forum Marinum:n kesken ja pääasiallisena tarkoituksena oli tutustua Suomen merimuseon näyttelyihin ja niiden ratkaisuihin ensi vuonna Forum Marinum:ssa toteutettavaa näyttelyä varten.

Matkalle osallistui nelisenkymmentä henkeä W46 Kerho ry:stä ja Forum Marinum:sta.
Kokoonnuimme Turun kaupungintalon puiston turistibussipysäkille, josta nousimme klo 07,30 Linjaliikenne Mauno Rindell:in bussiin kuljettajamme Mauno Rindell:in toivottaessa meidät tervetulleiksi.
Matkan varrelta nousi vielä muutama henkilö kyytiin, jonka jälkeen suuntasimme kohti Kotkaa.

Vähän Helsingin jälkeen pysähdyimme levähdyspaikalle kahville. Eki oli loihtinut kahvit ja sämpylät ja nämä tekivät kauppansa alta aikayksikön.

Matka jatkui ja saimme kuulla Forum Marinum:n edustajien Anna Merosen ja Jarmo Saarisen selvityksiä Suomen merimuseon historiasta ja samalla myös tietoja Forum Marinum:sta ja sen perustamisesta.

Saavuimme hyvissä ajoin Merimuseo Vellamoon ja nautimme maittavan lounaan Ravintola Laakongissa.
Opastettu museokierros alkoi klo 13,00, jolloin jakaannuimme kahteen ryhmään ja kiersimme näyttelyt.
Tämän jälkeen tutustuimme vielä museolaivoihin ja itse museorakennukseen, joka oli jo arkkitehtuurinsakin puolesta kokemus sinänsä.

Noin klo 15.00 suuntasimme bussimme keulan kohti Langinkoskea, joka on muutaman kilometrin päässä Merikeskus Vellamosta.
Siellä meitä oli vastassa amanuenssi Antero Hänninen, joka persoonalliseen tapaansa kertoili museosta tarinoiden höystämänä.
Käynnin päätteeksi kiertelimme museorakennuksessa ja ulkoalueilla ja saimme nauttia upeasta koskimaisemasta, sekä aurinkoisesta kesäpäivästä.

Noin klo 16.00 kokoonnuimme taas bussimme vierelle ja totesimme tyydytykseksemme, että Eki oli varannut hieman juomia paluumatkalle. Juomat kävivät kaupaksi ja juttu luisti, tosin viimeinen juomapakkaus jouduttiin myymään huutokaupalla eniten tarjonneelle.
Seppo Leinosta tuli onnellinen juomapakkauksen omistaja ja kerho sai hieman täydennystä matkakassaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että matka oli kaikilta osin varsin onnistunut, sillä näimme paljon erilaisia näyttelyratkaisuja, joita voinemme hyödyntää tulevassa näyttelyssämme.
Lisäksi matka toimi myös kerhon kesäisenä virkistysretkenä ilmankin suosiessa meitä.

Saapuessamme Turkuun jotkut vielä ainakin ajattelivat lähteä jatkoille, mutta se onkin jo toinen tarina.

Jorma H.

Langinkosken kuohuja. Kuva JH

Langinkosken kuohuja. Kuva JH


tapahtumamuistiot.txt · Viimeksi muutettu: 2016/06/09 08:29 / Jorma Hakala